مقالات

چرا قیمت همه چیز ثابت است یا بالا می رود ولی طلا ارزان می شود ؟

دراین مقاله سعی کردیم به صورت مختصر روند تغییرات قیمت طلا و عوامل اصلی تاثیر گذار برآن را بررسی کنیم

حتما تا انتهای این مطلب را مطالعه کنید و نظرات خود را دربخش نظرات بیان نمایید

آی سکه به نقل از وب سیات طلا چند هفته گذشته ما شاهد افزایش بسیاری در بازار های مختلف مالی بوده ایم اما با این وجود قیمت طلا نه تنها رشدی از خود نشان نداده بلکه کاهش شدیدی را نیز شاهد بوده است.

قیمت طلا در بازار به عوامل مختلفی وابسته است که باعث افزایش یا کاهش قیمت ان می شود. از جمله این عوامل، قیمت دلار، انس طلا، میزان تقاضا، شرایط بازار های دیگر مانند بازار سهام و رمز ارز ها و در نهایت شرایط اقتصادی کلان است.

در حال حاضر فشار زیادی از طرف همه این عوامل بر طلا ایجاد شده است که مانع از افزایش قیمت آن شده و رو به کاهش گذاشته است.

قیمت دلار طی چند هفته گذشته روند نزولی را در پیش داشته است که در نتیجه آن قیمت طلا نیز که یک کالای وابسته به دلار است کاهش یافته است.

طلا به طور کلی یک کالای جهانی محسوب شده و قیمت آن به واسطه دلار مشخص می شود که در نتیجه با کاهش قیمت دلار قیمت طلای ایران نیز کاهش می یابد.

اونس طلا نیز در دو هفته اخیر شرایط چندان خوبی را پشت سر نتگذاشته است و بسیاری از تحلیلگران پیش بینی می کنند که در حال حاضر روندی کاهشی داشته باشد.

همچنین با وجود رشد قیمت انس طلا، کاهش دلار شدید تر از ان بوده و مانع از تاثیر گذاری زیاد اونس در قیمت طلا و همچنین سکه شده است.

حال متوجه شدیم نرخ طلا با توجه به قیمت دلار تغییر می کنید پس چرا سایر کالاها ارزان نمی شود ولی طلا بسیار ارزان می شود

نرخ طلا در داخل کشور وابسته به چهار پارامتر می باشد

  1. اونس جهانی طلا ( نرخ طلا در معاملات جهانی می باشد )
  2. نرخ دلار ( یا ارز اصلی کشور )
  3. میزان عرضه و تقاضا
  4. سیاست های کلی دولت ها ویا به اصطلاح نهنگ های اقتصادی

ما روی چند دسته از کالا ها و یا خدمات این موضوع را بررسی می کنیم

  1. مسکن

معمولا نرخ کالا در مسکن چسبندگی دارد و چون قالب مسکن برای مردم هست و معمولا امکان افزودن به آن وجود ندارد (محدودیت تعداد ) و خرید و فروش آن نسبت به سایر کالا هم کمتر انجام می شود معمولا با سرعت آهسته تغییر قیمت می دهد و معمولا زمانی که گران شود پایین نمی آید و بازار راکد می شود مگر اینکه سیاست هایی مانند مسکن مهر و ... صورت گیرد که انبوه سازی عظیمی صورت گیرد که قاعده عرضه و تقاضا را تغییر دهد

  1. نیروی انسانی

برای نیروی انسانی طبق قانون کار حداقل حقوق در نظر گرفته می شود و با تغییرات نرخ دلار و یا طلا هیچ تغییری در آن صورت نمی گیرد و معمولا این افزایش نرخ بر اساس نرخ تورم کشور درنظر گرفته می شود

ولی بعضی از نیرو های انسانی که حوزه های تخصصی فعالیت می کنند مانند کارشناسان نرم افزاری ، گرافیست ها و ... که نرخ های خود را بر اساس نرخ دلار تغییر می دهند با پایین آمدن نرخ دلار نرخ های خود را اصلاح می کنند

1.کالاهای عمومی

یک سری کالا مثل تلویزیون ، یخچال و ... که فرایند واردات طولانی دارد معمولا تغییر قیمت نمی دهد تا پارت بعدی کالا ها وارد شود

2.کالاهای دیجیتال

کالاهایی مثل نت بوک و یا موبایل که واردات آنها کند نیست و چرخه کاری سریع هست معمولا به سرعت تغییر قیمت می دهد چون فرایند چرخش کالا شاید نهایتا یک ماه باشد

3.ارزهای دیجیتال

دقیقا مثل نرخ طلا می باشد و بلافاصله تغییر قیمت اعمال می گردد

4. خودرو و محصولات کارخانه ای

خودرو و محصولات کارخانه ای 3 شاخصه اساسی برای تغیین نرخ دارند

  1. هزینه نیروی انسانی
  2. هزینه ماشن آلات ونگهداری آنها
  3. هزینه تامین موارد الولیه کارخانه ها

پس این دسته از محصولات با توجه به اینکه نرخ نیروی انسانی تغییر نمی کند و 2 مورد دیگر نیز دارای چرخه ی بسیار طولانی هست معمولا یا پایین نمی آید یا بسیاربسیار با تاخیر پایین می آید

البته در خودرویا بعضی از محصولات بحث دلالی وجود دارد که باعث به همین ریختن این چرخه می گردد

در این میان بازار رمزارز ها نیز که روز به روز در حال رواج بیشتری است مانع از افزایش قیمت طلا می شود. این بازار ها با سود کلانی که در خود جای داده اند سرمایه گذاران را جذب کرده و مانع از رشد قیمت طلا می شوند.

ما در سال های گذشته شاهد اوج گیری بازار رمزارز ها نبودیم و اکنون با اوج گرفتن انها توانسته اند بخشی از سرمایه موجود در بازار طلا را به سمت خود جذب کنند.

هم اکنون رمز ارز هایی مانند بیت کوین، دوج کوین، اتریوم و... جذابیت بالا تری برای سرمایه گذاران ایرانی و خارجی پیدا کرده اند که باعث کاهش قیمت طلای ایران و همچنین اونس جهانی طلا شده اند.